Pages

Subscribe:

Analytics

Labels

iPad az iskolában Ma

Az előző blog írasomat a törökországi hír ihlette miszerint iPad készülékekkel látják el a török tanulókat. Elképzeltem egy jövőbeni iskolai napot iPad-del. Egy ilyen futurisztikus iPad használatot simán el tudok képzelni, de vajon mi a helyzet a jelenben. Ma hogyan használható egy iPad az iskolában?
Az iskola kezdésre való tekintettel az appstore-ban is kapunk egy sulis oldalt. "Back to School Apps Super Room iPad" címmel ajánlanak nekünk különféle iskolában hasznos alkalmazásokat.

Magyar középiskolában nem biztos, hogy jó szemmel néznék, ha valaki ipad-en jegyzetelne, de ki tudja. Lehet, hogy egy-egy liberálisabb, haladóbb gondolkozású tanár megengedi, a szigorúbbak tartózkodnának tőle. Ha suliba járnék, imádnám. Az ankarai naplóbejegyzés nem annyira a fantázia szüleménye. Szerintem a mai alkalmazásokkal, és a lehetőségek kihasználásával már ma is simán el tudok képzelni egy tankönyv és papírmentes informatikai rendszeren alapuló oktatást. Sok iskola ettől még távol áll, ezrét nézzük, hogy milyen programokat kell, érdemes, lehet használni, ha valaki az iskolában munkára akarja fogni a tábláját.

A programokat az alábbi csoportosítások szerint tudom szétválasztani:

Informáló, olvasó (oktató) programok
Ide lehet sorolni a google maps-től kezdve a wikipedián keresztül a iBooks-ot is. A tankönyveket akár be is lehet szkennelni és pdf formában ott figyelhet az összes könyv az iBooks-ban. A tananyaghoz tartozó minden információ megtalálható a neten, csak tudni kell, hogy hol keresd. Simán el tudnám képzelni, hogy minden könyvemet bedigitalizáljam és bármikor, bárhol hozzáférhetek.

Jegyzetelő alkalmazások
Ehhez érdemes vásárolni kiegészítésként egy kapacitív ceruzát. Kényelmesebb vele jegyzetelni és rajzolni. Kiváló jegyzet programokat lehet találni az appstore-ban
A jegyzeteket témák szerint, vagy időrendben lehet katalogizálni, így a füzet kérdés is megoldódott.

Házifeladat és teendő kezelők, naptárak, órarendek
Ezek a kedvenceim. Programok ahol napi lebontásban, az órarendnek megfelelően lehet vezetni a házi feladatokat. Áttekinthető és visszamenőleg is meg lehet nézni, hogy mi volt az anyag, és mit kell megtanulni, elkészíteni, mivel kell készülni a legközelebbi órára. Persze minden alkalmazás csak akkor ér valamit, ha azt megfelelően és rendszeresen használjuk.

Office csomag (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutató szerkesztő)
Sok hozzáfűzni való nincs. Ezeket bárhol, bármikor használni lehet, használni kell.
A napi jegyzetelést, firkálmányt le lehet tisztázni egy szövegszerkesztővel. A feleletre felkészüléshez vázlatot lehet készíteni a prezentáció készítővel, stb
Annyit érdes megnézni a programoknál, hogy mivel és hogyan lehet őket szinkronizálni.

Kikérdező alkalmazások
Több alternatívát is kínál a store a kártya alapú kikérdező rendszerből ami bármely tananyaghoz használható. Megírod a kérdést és véletlenszerűen kérdezi vissza a program. Itt már a kérdések elkészítése és a válaszok megadása alatt is tanulod az anyagot. Kivéve, ha a haverod készítí el és átküldi neked.;)
Speciális szótárfüzetet is találtam ami baromi hasznos a nyelvtanuláshoz, ez nem is volt benne az apple iskola ajánlójában. Ez az iVocabulary. Érdemes kipróbálni, van belőle ingyenes verzió is.

Ami tanácsot még adhatok, amik még eszembe jutottak a témával kapcsolatban:

- Az iPad akkuja 10 órát bír, vagyis egy iskolai napot röhögve végigcsinal feltöltés nélkül. Feltéve, ha éjjelre feltetted áramot cumizni.
- Érdemes keresni olyan alkalmazást amivel a pdf fájlban a fontos részeket kihúzó filccel tudod kiemelni.
- Van olyan alkalmazás is amiben a pdf olvasása közben tudsz jegyzetelni.
- Nem biztos, hogy az iskoládban, az adott teremben lesz wifi elérés és ha nem 3G-s készüléked van, akkor érdemes előre felkészülni az órákra e tekintetben is. Például egy földrajz órához érdemes előre letölteni a térképet vagy feltenni a gépre egy világatlaszt.

FONTOS!
Mindig, mindent rendszeresen (minimum naponta, de ha lehet minden használat után) SZINKRONIZÁLNI!
Olyan aklamazásokat használj amiket az otthoni gépeddel, vagy internetes felhő alapon tudsz szinkronizálni.
Ha baja esik az iPadnek - ellopják, elveszíted, összetöröd, meghibásodik, stb - bukhatod az egész évi anyagot. Ha szinkronizálva van, akkor minden adatod, jegyzeted vissza tudod állítani.
Olyan alkalmazással ne dolgozz ami csak felhő alapon müködik, vagyis mindent az internetes tárhelyen kezel. Mi van, ha nincs wifi abban a teremben ahol dolgoztok, vagy valamiért nem tudsz működö internet kapcsolatot csiholni?

iPad tanároknak:
Ez külön megérne egy misét, de ezt
majd legközelebb...
Egyéb kérdésekre, alkalmazás ajánlásokkal kapcsolatban hívd, keresd a TáblaDokit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése