Pages

Subscribe:

Analytics

Labels

Mi az a Podcast? Mire jó a Podcast? Podcast hogyan?

Hiába terjednek, sokasodnak az Apple készülékei, hiába van már minden második középiskolás kezében iPhone, az emberek nagy többségének fogalma sincs róla, hogy mi ez. Ha 10 embert kérdezel, hogy szokott-e podcast-et hallgatni, 9 visszakérdez, hogy "Az mi?".
Ebben a bejegyzésemben erről próbálok meg úgy írni, hogy a teljesen kezdőknek is érthető legyen, hogy mi az a podcast, mire jó a podcast, hogyan kell használni a podcast-et?

Mi az a podcast?

Kezdjük az alapoknál. A podcast-et is, mint oly sok nagyszerű találmányt az Apple találta ki. Az iPod és a Broadcasting (műsorszórás) szavakból állították össze ezt a műszót.
"iPad, iPhone, iOS  oktatás kezdőknek, haladóknak, szinkronizáció, programok használata, eszköz kezelés. Egyéni foglalkozás, személyes tanácsadás: http://tabladoki.com "
Az Apple termékek ugrásszerű elterjedésével a podcast csatornák és a felhasználók száma is egyenes arányban nőtt.
A podcast nem más, mit egy rendszerezett audió, vagy videó műsortár. A podcast csatorna egy audió, vagy videó műsorsorozatot jelent. A podcast csatornákat arra alkalmas podcast programokkal lehet kezelni.

Mire jó a podcast?

A podcast programok a csatorna címéből tudják, hogy hol lehet elérni a műsor részeit és rendszeresen ellenőrzik a frissítéseket. Ha feliratkozol egy podcast csatornára, az olyan, mintha egy hírlevélre iratkoznál fel. Rendszeresen kapod a frissítéseket, amiket a podcast lejátszódban interneten keresztül azonnal meghallgathatsz, vagy letölthetsz a készülékedre, hogy később vedd elő. A lejátszó programban beállíthatod, hogy mit tegyen, ha új rész érkezik. Beállíthatsz automatikus letöltést is, így az otthoni, vagy munkahelyi wifi hálózaton a készüléked észrevétlenül tölti le a podcast csatorna legfrissebb részeit amire feliratkoztál. Ezután úton hazafelé, internet nélkül hallgathatod a műsort.
Ez a modern rádiózás. A műsort akkor hallgatod, vagy nézed meg amikor akarod, amikor neked a legmegfelelőbb.
Egyszerre több csatornára is feliratkozhatsz, így a podcast programban egy helyen látod az összes feliratkozásod (előfizetésed). Látod, hogy melyikhez érkezett új rész, sőt jelzi a készüléked, hogy melyiket hallgattad/nézted már meg, melyiket töltötted le, és mikhez juthatsz hozzá.

Milyen podcast programot használjak?

Ezek a podcast programok nem csak Apple gépeken vannak. Androidos készülékekre, vagy asztali gépek, laptopok operációs rendszereire is elérhetők különböző podcast programok amikben feliratkozhatsz kedvenc műsoraidra.

Apple laptopon, vagy asztali gépeken egyértelműen az iTunes-t használd. Az iTunes Windows rendszerre is ingyenesen telepíthető. Windows-os operációs rendszeren elérhető alternatíva lehet a szintén ingyenes 'Juice' program.

A legnagyobb podcast könyvtárral természetesen az iTunes rendelkezik. A műsorok készítői a saját szervereikre töltik fel az epizódokat és amikor meghallgatod, vagy letöltöd, azt is onnan teszed. Az iTunes mindössze aktuális információkkal szolgál a podcast csatornákról és az elérhető epizódokról.

iPhone, iPad, iPad Mini készülékekre használhatod az Apple saját, ingyenes Podcast alkalmazását, vagy kereshetsz az Appstore-ban más podcast alkalmazást, Pl: DownCast (1,79€)

Androidos készülékekre használhatod Samsung KiesCast alkalmazását, vagy ajánlották a BeyondPod alkalmazást, de számtalan megoldást találsz az alkalmazás áruházakban.

Hogyan lehet feliratkozni egy Podcast csatornára?

Ha iTunes-t használsz, vagy az Apple Podcast programját, akkor több ezer, (vagy több száz magyar) podcast műsor közül válogathatsz. Amelyik megtetszik, arra a feliratkozás gombra kattintva fizethetsz elő.
Az iTunes és az Apple Podcast témák, és népszerűség szerint is listázza a csatornákat, valamint ajánlatokat jelenít meg a legújabb és legfigyelemreméltóbbakról.
Ha más podcast programot használsz, akkor meg kell keresned benne a csatorna cím hozzáadása részt. Ide kell beírnod a csatorna podcast (URL) címét. Ezt a műsor készítői a saját oldalukon teszik közzé. Ha nem tudod a címet, akkor a program kereső mezőjében próbáld meg beírni a műsor címét.

Milyen Podcast-eket lehet hallgatni/nézni?

Mivel a műsorok készítése, tárolása és letöltése komoly technikai felkészültséget, tárhely és sávszélesség méretet kíván meg a készítők részéről, ezért Magyarországon elsősorban az audio podcast-ek terjednek.
A legtöbb magyar nyelvű podcast tematikus baráti beszélgetéseket tartalmaz, a kereskedelmi média kötöttségétől mentesen. A rendszer mindenkinek szabad választást kínál, hogy ki, melyik csatorna epizódjait érdemesíti meghallgatásra, esetleg kinek a műsorára iratkozunk fel, hogy rendszeresen megkapjuk a legfrissebb részeket.
Amennyiben rendelkezünk iTunes regisztrációval, úgy lehetőségünk van az egyes podcast-eket csillagokkal, vagy rövid szöveges üzenettel értékelni.

Az iPadavan kedvenc Podcast műsora:

Dj Catana - Catanamix - A legfrissebb sláger zenékből összeállított mixsorozat, rendszeres frissítéssel. Otthon letöltöm a mixet és utazás, munka, séta, vagy edzés közben , internet használat nélkül hallgatom.

3 megjegyzés:

Jocó írta...

"Kezdjük az alapoknál. A podcast-et is, mint oly sok nagyszerű találmányt az Apple találta ki. "

Ezen jót röhögtem. az i2Go évekkel az ipodok megjelenése előtt nyújtotta ezt a szolgáltatást.

Névtelen írta...

Helyesebben:

"Kezdjük az alapoknál. A podcast-et is, mint oly sok nagyszerű találmányt az Apple loppintotta el. " Egy jó ötletet Apple-sított. Napjainkban is van rá számos példa. Csak az új iOS7-be tucatnyi jailbreakes alkalmazás "került valahogy bele"
Az idő múlásával majd ezek is Appée találmányok lesznek.

Tóth Mónika írta...

Nekem nagyon jól jött a cikked, hálás vagyok érte. Persze fikázni is lehetne,az tuti trendibb lenne, de hát én inkább köszönöm, csináld tovább.

Megjegyzés küldése