Pages

Subscribe:

Analytics

Labels

Mire jó az iPad Mini?!

Ennek a blognak az a lényege, hogy megírjam a szubjektív véleményem. Ezzel lehet vitatkozni, lehet egyetérteni. Sajnos szerencsére senki nem szponzorál, így azt írok amit gondolok, és nem azt amit mások akarnak, hogy gondoljak. Sokáig csak vártam, hogy mi lesz ebből a minimizériából, de miután egyre többen kérdezik, hogy mi a véleményem róla, így megírom. Meghízott az iPod!
Először is, ha nem lenne egyértelmű az iPad Mini létjogosultsága, akkor nem kapnék ezzel kapcsolatban annyi kérdést.


"iPad, iPhone, iOS  oktatás kezdőknek, haladóknak, szinkronizáció, programok használata, eszköz kezelés. Egyéni foglalkozás, személyes tanácsadás: http://tabladoki.com "
Nem egyértelmű? Kérdezhetnek vissza a Google Nexus7, vagy az Amazon Kindle Fire 7colos készülékek és a piac ismerői. De mi lett volna, ha mondjuk az Amazon nem rögtön 7colos készülékkel indít, hanem ilyen táblagéppel, mint az iPad? Abban az esetben ott lenne a kérdőjel.A helyzet egyértelmű. Van igény az ilyen méretű készülékekre, ezért az Apple nem akarta kihagyni ezt a bevételi forrást. Ennyi. Semmi innováció, semmi újdonság. Még csak a csúcskategóriás kijelzőt, és processzort sem kapta meg az iPad Mini. Nem kapott nagyobb memóriát és nincs benne hajszárító funkció sem. Nem más, mint egy lekicsinyített iPad2, vagy méginkább egy felhízlalt iPod!!!! Akkor mire jó?
Belefefér a kabátzsebedbe - semmi egyéb. Vagy mégis?

Amiben jobb, mint az iPad2:
Azért az iPad2-vel hasonlítom össze, mert a technikai specifikációja ehhez áll a legközelebb.
Két dolgot találtam ami jobb, mint az iPad2-ben. Az egyik, hogy mivel ugyan az a felbontás, csak kisebb méretben, így a képpontok közelebb kerültek egymáshoz. Nem egy retina display, de azért szebb a képe. A másik amin az iPad2 bármely más készülékkel szemben elvérzik, az a kamerája. Az iPad Mini már tud 1080-as HD-ban videót és 5Mp fényképet készíteni. Elő és hátlapi kamera szempontjából megkapta az iPad3 specifikációját videóstabilizációval, arcfelismeréssel, lencserendszerrel. Ez jóóó!
Miközben írom, olvasom a specifikációt és találtam még egy dolgot. Támogatja az LTE hálózatot, mint az iPhone5. Kár, hogy még nem működik az LTE (3G-nél is gyorsabb) internet hazánkban, bár a 'T' ígéri, hogy hamarosan az egyik kapualjban fogható lesz :)



Akkor mire jó az iPad Mini?
Az iPad - ezt már sokszor elmondtuk - nem tartalom készítő, hanem tartalom fogyasztó eszköz. Nem ezen fogsz hosszú leveleket megírni, nem ezen fogsz dokumentum hegyeket mozgatni, rendszerezni és szerkeszteni, bár alkalmas rá, de nem kényelmes. Csak az ilyen megszállottak, mint Én vagyunk képesek arra, hogy a blogomat ezen szerkesszem. :)
Tegnap szaunázni voltam. Az ájfonomon böngésztem. - Nem finn szaunában, ott nem szeretné a 95 fokot. Az infra szauna 50 celsius-át szépen viseli.- Szóval annyira elszoktam az iPhone-os böngészéstől, hogy hiába van az iPhone5-nek nagyobb képernyője, mint elődjeinek, baromi kényelmetlen volt az iPad-del szemben. Az iPad viszont nem fér bele a kabátzsebedbe, ha a villamoson akarsz olvasgatni és hirtelen el kell tenned. Szóval az ilyen 7colos készülékek valósítják meg az igazi mobilitást. Viszont ezeken tartalmat generálni (írni, szerkeszteni, táblázatot kezelni) már tényleg nagyon körülményes.
Az iPad mini az én szememben nem más, mint egy nagyobbacska iPod. Kényelmesebb vele a böngészés, a videózás, a fényképezés mint az iPod-dal, de egy iPad-et nem cserélnék le érte. Még akkor sem, ha iskolába járnék és kabátzsebemben akarnám hordani.
Nekem akkor lenne szimpatikus, akkor gondolkoznék el a vásárlásán (sőt akkor akarnám), ha nem hagyták volna ki belőle a telefon funkciót. Ha most elmegyek valahová akkor általában viszem magammal az iPad-et mint mindenesemet (filofax, jegyzetek, naptár, stb) és viszem az iPhone-om telefonálni. Ha a telefonáláson kívül másra is szükségem lenne, akkor kicsi a telefon display. Ha viszont telefonálni akarok, akkor nem elég az iPad. Szóval szerintem a kettőt kellett volna ötvözni, de így számomra érdektelen. (Most biztosan megint elveszítettem néhány olvasót a fanyalgásom miatt)

/Folytatni akartam a bejegyzést, de olyan hosszúra sikerült, hogy a Safari nem volt képes megjeleníteni a blogger.com szerkesztő felületének az alját. Régebben a Blogsy alkalmazással készítettem a bejegyzéseket, de mióta a blogger szerkesztője működik iPad-en, azóta online írom a böngészőben. Ilyen hosszú írásnál viszont kipurcan. Ezért át kellett üljek az íróasztalhoz, a laptophoz. Erről beszélek amikor azt mondom, hogy az iPad, csak tartalom fogyasztó és nem készítő eszköz! Az iPad Mini pedig még kevésbé lesz erre alkalmas./

Összegezzük az iPad Mini jó és rossz tulajdonságait:
- belefér a kabátzsebbe 7,8coll
- sokkal könyebb
- jobb rajta videót nézni, fényképeket mutogatni mint az iPod-on, vagy iPhone-on, de rosszabb, mint az iPad-en
- jobb vele videót készíteni, fényképezni, mint az iPad2-őn (iPhone5-ös összehasonlítást nem végeztem)
- jobb rajta böngészni mint az iPod-on, vagy az iPhone-on, de rosszabb mint az iPad bármelyikén
- ezen is össze fog omlani a Google Adwords, mert szerintem kevés a memóriája
- A sebessége nem lett gyorsabb és a memória sem lett több, mint az iPad2-ben.
- Mivel a videó és fotó képességei jobbak, mint az iPad2, ezért félek, hogy a processzor és a memória karcsú lesz benne, nem úgy mint az iPad3-ban, vagy az iPhone5-ben (várom a tapasztalatokat)

Akinek a méret a lényeg az nem fog iPad-ről váltani, de lehet, hogy iPod-ról igen. Akinek a mobilitás és a helytakarékosság a fontosabb, annak bejöhet.

Utópia:
Én továbbra is várom az iPad5-öt amiben már olyan innováció lesz, hogy megint ledobom az ékszíjat. Lesz benne telefon és futni fog rajta a Mac OSX és 8 magos lesz 16GB RAM-mal és lesz benne 1Terra SSD, egy feltöltés pár percig fog csak tartani és egy hétig fog muzsikálni róla, és ugyan ekkora lesz mint most, és ha akarom összehajtogathatom, hogy beleférjen a kabátzsebembe.
A Sirit nem csak hallani, de látni is fogom, szexi titkárnős cucliban fogja lesni minden kívánságom és természetesen magyarul beszélgetek vele az élet nagy kérdéseiről. A térképen valós időben fogom látni 3D-s verzióban a város aktuális forgalmi helyzetét, és ha beteszem az autós tartóba, akkor rákapcsolódik a gépjármű rendszerére és vezetnem sem kell majd. (Ebben a funkcióban nem vagyok biztos, hogy bekerül az 5. generációba. Talán majd az iPad 29-be 160 év múlva - húúú de sokat kell még addig aludni)


14 megjegyzés:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Erre egy kicsit drága nem?

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

bírom a humorérzéked :) ipad 29...
Még mindig nem tudom eldönteni, hogy iPad3 vagy ipad mini... :) szerinted szerző úr?

Névtelen írta...

lehet vele valahogy filmet nézni????

rodosto írta...

Nem én vagyok úgyan a szerző úr, de én most még nem javaslom az iPad minit, nekem a hardveres oldalról nem tűnik annyira meggyőzőnek (és itt nem a kijelzőre gondolok, hanem a processzorra és grafikus részre) amire hivatkozva az Apple később megtagadhatja a frissítések egyes elemeit...

rodosto írta...

Filmet lehet vele nézni,
-iTunes-en keresztül athúzod az iPadbe a fimet, de ott eléggé korlátozott a formátumok lehetősége
-amit ajánlok, hogy egy külsős alkalmazással, ami mindent visz egyszerűen wifivel rámásolod, vagy iTunes-en keresztül

A lényeg, hogy lehet vele :)

pumukli írta...

megadnád a gmail cimed mert volna még pár kérdésem...

rodosto írta...

Írd az ipadavanblog@gmail.com címre, nekem (rodosto)-nak címezve, és úgy is megkapom :)

Fogdoktor írta...

Én most vettem egy mini-t. 16GB csak wifi. Teljesen kitölti a rést a telefon és a laptop között. Ha nem vagyok otthon akkor használja az IPhone-om 3G-jét. Meg vagyok vele elégedve, kategoriájában 5/5.

Unknown írta...

Sziasztok.
Segítsetek. Sehogy nem tudok rá filmet tenni.
Heeeeeeelp
:-(((
Köszönöm.

Csaba

Unknown írta...

Sziasztok!Én most szeretnék venni egy iPad minit, és azt nem tudom hogy az iPad az tudja mind azt amit egy laptop?Pl.:Facebook.Youtube.Citromail.Skype.Iwiw.HJátékok.

iPadavan írta...

AVPlayerHD-t használj filmnézéshez. Nem kell a fimeket konvertálgatni. iTunes segítségével tudod felmásolni a filmeket a programba.

iPadavan írta...

Zoli! Olvasgasd a blogot és kiderül, hogy mit tud. Amiket felsoroltál, azokat tudja.

Megjegyzés küldése