Pages

Subscribe:

Analytics

Labels

Mire jó az iPad?

Ma olvastam egy fórum bejegyzést a Beszmacen. Mire jó az iPad? Az írója még nem látja a jelentőségét. Én látom, érzem, tapasztalom. Minden nap, minden percben, ezért összeszedem, vajon mire is jó az iPad és itt válaszolok a kérdésére.
Mióta megvan, azóta a laptopom 70%-al kevesebbet megy. Miket csinálok rajta és miben jobb mint egy laptop, vagy egy okostelefon?

  • Email olvasás: ha levél érkezik (gmail exchange beállítás) azonnal megjelenik rajta és hangjelzéssel figyelmeztet. Egy gombnyomás és már olvasom is, majd a megfelelő mappában elhelyezem. A gépelés nem probléma, fektetett helyzetben ugyan olyan gyorsan tudok vele gépelni mint a laptopomon. Ékezetesen is, csak meg kellett tanulni az ujjmozdulatokat.
  • RSS olvasás: sok tucat rss csatorna van beállítva a google readeremben. Ezekre kb. fél óránként ránézek. Ha nincs időm, akkor este egyszerre futok át rajtuk. Kényelmesen az ágyban akár fekve is tudom tartani, mint egy könyvet. A laptopommal ezt nem tudnám megtenni. A kábel kanyarogna keresztül az ágyon. Nem melegít, nem zúg a ventilátor, kényelmesen lehet fogni, olvasni.
  • Naptár kezelés: útközben, de otthon, vagy az irodában is biztonságot nyújt, hogy bármikor ott a naptáram ahol ellenőrizhetem az időbeosztásom. Én az iPad-et modern kor lenyűgöző filofaxának tartom. A naptárral, a névjegyzékkel, a jegyzettömbbel. Ugyan ez a telefonomon kicsi, nehezebben átlátható és telefonálás közben nem tudom kezelni a naptáram, hacsak nem bluetooth fülessel beszélek.
  • Jegyzetfüzet: megbeszélésen, szülői értekezleten, előadáson, telefonálás közben, vagy egy hirtelen, nem várt alkalommal, csak előkapom, és egy gombnyomásra már ott is van előttem a jegyzettömböm, amiben piszok gyorsan tudok jegyzetelni. A jegyzeteket utólag korrektúrázhatom, rendezhetem, szinkronizálhatom. Ha valaki megpróbált már telefonon jegyzetelni, vagy egy tollat, papírt keresni egy telefonhívás alatt, esetleg egy hirtelen találkozáskor arra várni, hogy a laptop bekapcsoljon, akkor az tudja, hogy miről beszélek. Ezt kinyitod és működik. 24 órában.
  • Fényképalbum: a nyaralás alatt készült képeket már nem nyomtatott formában vittem a családi összejövetelre. A padon szép nagyban, gyönyörű színekkel, kellemes felhasználói élményt nyújtva lapozta végig a nagymamától az unokáig mindenki. Nem sült ki a szemük a telefon képernyőjének guvvasztása közben és kényelmesebb is volt tartani, körbeadni, mint egy laptopot. A Camera Kit segítségével a nyaraláskor készített fotókat azonnal nagyban tudod megnézni.
  • Internetezés: az internet böngészés élménnyé vált. A hírportálokat úgy olvasom, lapozgatom - nem beszelve az egyes portálok speciális iPad-re optimalizált alkalmazásáról - mint egy újságot, mint egy multimédiás digitális kiadványt. Hihetetlen felhasználói élmény. A nagyszülők minden eddiginél gyorsabban szokták meg és szerették meg a használatát. A kedvencük a cikkek tetszőleges nagyítása és csippentéses kicsinyítése volt, így ők is tökéletesen tudták olvasni a szöveget. Napközben, útközben eszembe jut valami amire rá kell keresni, akkor nem várom meg amíg bebootol a laptop, nem bénázok a telefon pici gombjain, hanem ezen keresek rá, mert egész nap üzemkész és azonnal működik.
      • Blog írás: most is erről írom a blogot. Biztos egyszerűbb lenne a munka a laptopon, de akkor azt ölbe kellene venni és akkor az melegítene és így is rohadt meleg van. Ha odaülnék az asztalhoz, akkor nem tudnék félig feküdni az ágyban és fél szemmel nem tudnám nézni a TV-t. Szinte minden feladatra van megoldás az appstore-ban, hogy ne kelljen a laptopot bekapcsolni. Asszem iPad függő lettem :)
      • Messenger: msn, skype, gtalk, facebook. IM Messenger+ minden olyan közösségi üzenetküldő rendszert támogat amin az ismerőseim elérnek. Egész nap a rendelkezésükre állok, akkor is jelez a gép, hogy valaki keres, ha standby üzemmódban van. Sokkal kényelmesebb ezen írni, mint a telefonon pötyögni. Ha valaki videó chat-en szeretne elérni, arra is van lehetőség a beépített előlapi kamerával és a mikrofonnal. Mióta használom a messenger programot, kevesebbet telefonálok. Okosan megoldva a kisebb cégek simán optimalizálhatják a telefonköltségeiket egy ilyen mobil eszközzel.
      • Térkép: persze a térkép kiválóan használható a laptopon, vagy a telefonon is, de út közben a laptopot bekapcsolni körülményes, a telefonnak meg nagyon pici a kijelzője. Ezt bekapcsolom és látom rajta hol vagyok, mi van körülöttem.
      • Film nézés, zene hallgatás: nem igaz, hogy nincs aki filmet nézne rajta. Sokszor kényelmesebb az ágyban lefekve, vagy ölbe véve egy-egy filmet megnézni, mint a laptopot elővenni. Utazáskor, hosszú várakozáskor nem kell laptopot elővenni, kinyitni, bekapcsolni, töltőt, konnektort keresni. Ez működik bárhol, bármikor és vannak programok amik konvertálás nélkül játszanak le szinte bármilyen formátumot hihetetlen jó minőségben. Idén nyaraláskor több, mint egy tucat filmet pakoltam rá. Nem is jutott idő megnézni őket. Zene hallgatáshoz tényleg nagy, de miért ne ezen hallgatnám a letöltött podcast-jeimet, ha egyszer 10 óra üzemidő áll a rendelkezésemre és úgyis ott van a táskámban a vállamon. Csak a fülhallgatóm kell bedugnom.
      • Facebook: naponta többször felnézek rá. Nem kell számítógép közelben lennem, mert az iPad, mint egy notesz mindig ott van nálam. Kényelmesebb, mint telefonon, egyszerűbb, mint laptopon. Ha van egy kis időm már kattintok is a linkekre és végignyomkodom, hogy melyik Facebook oldalamon mi történt, néha bejegyzek, frissítek bennük valamit.
      • Könyv, magazinok olvasása: Bevallom töltöttem már le könyveket, de még nem olvastam. Magazinokat annál inkább. Úgy lapozod, mint ha a kezedben lenne. PDF formátumban egy csomó kedvenc magazinod magaddal viheted, ott és akkor olvasod amikor csak akarod. Nem fognak furcsán nézni rád, hogy mit keres egy nyitott laptop az öledben.
      • Játékok: tényleg baromi jók. A nyaralás és a gyerekek miatt pakoltam rá pár olyan játékot amit ketten is lehet játszani (pl gombfoci, jéghoki, monopoly, stb) de alapjában nem szoktam játszani. Ettől még tény, hogy az iPad az egyik legjobb mobil játék konzol. Mind teljesítményben, mind megjelenítésben odaver bármilyen mobil játék eszköznek.
      Még egy csomó mindenre használom, felsorolni is hosszú (pl időjárás, szakácskönyv, youtube videók, dokumentum tárolás, megosztás, szinkronizálás, stb) de ezek voltak a legfontosabbak.Így visszaolvasva és összegezve az iPad és általában a táblagépek a sikerüket a mobilitásnak köszönhetik. Közel azonos feladatokat tudsz vele elvégezni mint a laptopodon, de nagyobb a készenléti és a működési üzemideje, mindig és azonnal készen áll a használatra, kényelmesebb fogni, tartani, néma, nem melegít, és használata, alkalmazása a mindennapokban eddig sosem tapasztalt felhasználói élményt nyújt.

      Amint elillant az elfogultság gőze, megírom azt is, hogy mire nem tudom használni a padot, mi az ami nagyon hiányzik és ami miatt be kell kapcsolni a laptopot (pl: komolyabb videó munkák, torrentezés, flash felületű oldalakon zene hallgatás és letöltés, komolyabb zenei munkák, stb)

      11 megjegyzés:

      Névtelen írta...

      Jó írás.
      off: a macskás kép alatt és fölött ugyanaz a bekezdés van.

      Ipadavan írta...

      Köszi

      Névtelen írta...

      Engem az érdekelne, mennyire váltható ki a laptop az irodai munkákban? Hosszabb doc-ok, excel-ek, ppt-k készítése, szerkesztése, változáskövetés?

      Zsolt

      iPadavan írta...

      Köszönöm a kérdésed, itt válaszoltam rá: http://www.ipadavan.hu/2012/05/kivalthato-e-laptop-az-ipad-del.html

      Névtelen írta...

      A fentiekkel teljesen egyet értek.. Talán az írónak köszönhető h vettem 1 iPad 2, mert nagyon jól le van írva az ipad tudása... GRAT

      Névtelen írta...

      Pontosan meik az a program ami szinte bármilyen formátumot lejátszik
      és még azt szeretném megkèrdezni hogy lehet-e ugy letölteni filmet rá mint egy gépre (pl. Az nCore-rol.) egy internetes l

      ofnerlaszlo írta...

      Kedves Névtelen!
      Videó lejátszásra az AVPlayerHD programot használom.
      Az nCore az egy torrent oldal. Az iPad-et nem torrentezésre használjuk, bár lehet, hogy van már rá torrent kliens?

      Névtelen írta...

      és még azt szeretném kérdezni hogy egy lyan oldalrol mint pl a mozicsillag lehet e filmet nézni vele egyszoval le tudja-e játszani??????

      iPadavan írta...

      Ha flash-es oaz oldal akkor nem. Megnéztem neked a mozicsillagot. Úgy tele van tömve reklám ablakokkal és felugró poupokkal, hogy valahol mindig elakadtam.

      Névtelen írta...

      Értem akkor milyen netes oldalt ajánlotok online filmezéshez???

      iPadavan írta...

      YouTube? :)

      Megjegyzés küldése