Pages

Subscribe:

Analytics

Labels

iOS6 - egy hét után


Múlt héten frissítettem az iPad-et, így volt egy egész hetem nézegetni az újdonságokat. Hát, hasra nem estem tőle, de van benne pár hasznos dolog amit jól ki lehet használni. Az Apple szerint több mint 200 újdonságot tartalmaz, ebből csak pár fontosabbat fogok megemlíteni, amelyek elég erős reakciót váltottak ki belőlem, hogy írjak róluk.





Fotóadatfolyam - pozitív csalódás
Mikor meghallottam, hogy ilyen is lesz, csak legyintettem, hogy 'áhhh, csak szemfényvesztés'. Nos, azóta a legjobb dolognak tartom a frissítésben. Ugyanis, sokat szoktam fotózni (rendes kamerával), Camera Connection Kittel átmásolom a fotókat,
SkyDrivera meg feltöltöm őket, onnan pedig hozzáférést adok azoknak, akikkel megosztani szeretném. Eddig legalábbis így csináltam. Mostmár az egészet el lehet intézni a "fotók"-on belül, mindenféle feltöltögetés nélkül. Csupán meg kell adni azoknak az Apple felhasználóknak az email címét, akikkel meg szeretnék osztani a kijelölt fotókat. Az egyetlen hátrány, hogy csak apple eszközökkel működik közvetlenül.

Tipp: De a számítógépen is elérhetjük a megosztott fotóinkat, ha letöltjük az iCloud-ot (ha jól emlékszem az iTunes-szal jön le együtt) majd bejelentkezünk. Az iCloud beállításai után megjelenik egy mappa, "Photo Stream" néven, ahova akár a gépről is tölthetűnk fel fotókat, és megoszthatjuk másokkal, vagy a mások által feltöltött fotókat nézhetjük meg. Esetleg az iPad-ről megosztott képeket a gépen is megnézzük. (kiváló lehetőség, hogy a nagyiék is egyből megnézhessék a fotókat a nyaralásról rendes albumban mindenféle email meg egyéb megoldás helyett - persze miután telepítettük és beállítottuk nekik az iCloud-ot)
"iPad, iPhone, iOS  oktatás kezdőknek, haladóknak, szinkronizáció, programok használata, eszköz kezelés. Egyéni foglalkozás, személyes tanácsadás: http://tabladoki.com "

Facebook integráció:
Aki sokat szokott facebookozni, annak hasznos lehet, két érintés szinte bárhol, és már megy is a TimeLine-ra. A facebook naptár eseményeit is megjeleníti az iPad naptárában és ennek kifejezetten örültem, mert az összes születésnapot szinkronizálta. A kontaktokat is szinkronizálja, de a kettőződésekkel már nekünk kell foglalkoznunk. Apró érdekesség, hogy így az iMassage esetében már egy kis bélyegkép is van az üzenetküldő mellett.

Tipp: A facebook integráció beállítását a Beállítások > Facebook fül alatt a felhasználónevünk és jelszavunk megadasa után tehetjük meg.


Siri
Most összeszámoltam és nem egészen fél órát töltöttem el vele. Bizonyos esetekben hasznos lehet (mondjuk az USA területén) de nem ez fogja megváltani az iPad használókat :)
Azonban mókás volt, mikor megemlítettem a Sirinek, hogy a „Samsung/HTC/LG is the best phone” (Samsung/HTC/LG a legjobb telefon) akkor visszakérdezett, hogy „Are you kidding, right?” (Csak viccelsz, ugye?)


Youtube - egyszer volt...
Eltűnt, de majd lesz elvileg, az iPhone-os már kész is van. Addig én a böngészőmet fogom használni ha kell a Youtube, nem keresek egyéb célprogramokat. Egy dolog miatt hiányzik: az értesítések, hogyha a feliratkozásaimnál új videó jelenik meg.

Megoldás: AppStore-ban millió és egy youtube app van, valamelyikkel le is lehet tölteni, lejátszási listát készíteni stb. Ha te olyat használsz, amivel meg vagy elégedve, írd meg hozzászólásban!


Térképek - egy lépés előre, kettő hátra.
Nem akarom nagyon részletezni, az internet ettől volt hangos mostanában. Számomra nem annyira fájó pont az útvonaltervezés minőségének romlása, vagy a forgalmi adatok megjelenítésének hiánya, de tudom, sokan használták ezeket a funkciókat nap mint nap. Ami sokkal inkább feldühített, hogy mikor egy 100 000-es város két bevásárlóközpontjából az egyikre rákerestem, kiírta, hogy nem találja. Meg akartam nézni műholdfelvételen, mert csak látásból ismertem a helyet (nem emlékeztem, hogy pontosan, hogy hol van és hogy juthatok el oda) de mikor átváltottam hibridre, csak különböző színű hatalmas pixeleket láttam. Sebaj, majd megnézzük a safariban a google maps-en. Mikor harmadjára is összeomlott a safari a térkép betöltése közben, átváltottam operára. Majd chromera. Valamit nagyon nagy gubanc lehetett, mert minden amivel próbálkoztam, összeomlott. Szóval asztali gép lett a vége. Mentségére szóljon Az iPad-nek, azóta nem produkált ilyet. De, hogy írjak valami jót is, a 3D Flyover hatalmasat tud ütni (ahol rendesen meg van csinálva), például ismerőseimnek megmutattam Londont 3D-ben és 10 percen keresztül az „óóóóó” „woow” és „jééé” szavak repkedtek. Történetesen iPad tulajdonosok voltak, így következő nap már ott csücsült az iOS6 a készülékükön...
Viszont most érkezett a hír, hogy a google nem csinálja meg a google maps alkalmazást iOS-re (durva pofon a kikosarazásért), szóval vagy marad a böngésző, vagy türelmesen várunk, míg az Apple feljavítja a saját térképét hasonló szintűre mint a riválisa - ami nem lehetetlen, sőtt az Apple már gőzerővel dolgozik rajta de kis hazánk prioritását ismerve számunkra ez akár éveket is jelenthet, de ne legyen igazam.

Megoldás: Egyesült Államokbeli felhasználóval le lehet tölteni a google earth-öt (erről majd írok bővebben), de ez csak a műholdképek miatt hasznos gyakorlatilag, mást nem nagyon tud. Ha valakinek mégis útvonaltervező kell mondjuk tömegközlekedéshez, annak érdemes az AppStore-ban szétnéznie, mert van ott sok hasznos app, de nem árt elolvasni a kommenteket és értékeléseket, mielőtt két megálló helyett körbeutazzuk fél Budapestet (mert nem éppen minőségi az adott alkalmazás...)
Itt is érvényes az, hogy írd meg, ha ismeresz tapasztalatból ilyen típusú hasznos appot!


Ne zavarjanak
Beállításoknál található mag, hasznos kis megoldás, olyan mintha meghatározott (általunk beállított) ideig nem lennénk elérhetőek. Ilyenkor az iPad nem jelez, de megkapunk mindent. Persze lehet kedvenceket beállítani, hogy pl. kitől fogadjon mondjuk Facetime hívást.

Óra
Hála az Apple-nek, most egy pár kisebb alkalmazástól szabadulhattam meg, amiket eddig külön-külön használtam. Most legalább minden egy helyen van.

Facetime
Akinek 3G-vel rendelkező új iPad-je van, az mostmár 3G-n is 'facetimeolhat', (valamint az iPhone 4S tulajdonosok is), csak be kell állítani (beállítások > facetime > mobil adatforgalom engedélyezése)

Safari
El lehet menteni egyes oldalakat, hogy később offline is elérhessük őket. Ezzel megint búcsúztattam egy appot, amit eddig erre használtam.
(Safari > a felhőtől jobbra levő jel (ferde nyíl egy négyzeten) > olvasólistához adás)

App Store, iTunes
A külsejük változott, funkcionalitásban gyakorlatilag ugyanaz. Egy hasznos dolog azért akad, frissítésnél nem kéri a jelszót. Apropó, frissítés: A cikk írása alatt is tizenhét(!) akalmazás jelzett frissítés, általában az alábbi felrattal: „iOS 6 compatibility and bug fixes” szóval az ilyesmiket érdemes mostanában sűrűn ellenőrizni és frissíteni.

Látszik, hogy az Apple igyekszik és próbál minél jobb rendszert alkotni, most is sok hasznos apró javítást és extrát adott, amik jók. Én személy szerint nem bántam meg a frissítést, nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, aki eddig hezitált. Persze, ha bármi kérdés felmerül, hozzászólásban meg lehet írni és én meg szívesen válaszolok.

rodosto

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a facetime 3g-n csak az Iphone 4S és a New iPad-n használható...
deniss_

rodosto írta...

Köszönöm szépen, javítottam!

Megjegyzés küldése